Donnerstag, 29. Juli 2010

A postás mindig kétszer csenget

James M.Cain: A postás mindig kétszer csenget (arra nem igazán jöttem rá, hogy miért ez a cím)

Na, a következö nem túl vidám mü. Úgy látszik most ilyeneket fogok ki. Ide nekem alapmüvek!

Ez is, hasonlóan az Utolsó tangó Párizsban-hoz, kicsit szürke, kicsit borongós, fejfájós.
De nem is baj, hiszen nem mindenáron az az alapmüvek feldata, hogy szórakoztassanak. Söt!

Valószínü ezt is inkább mindenki filmként ismeri, de én ezesetben sem láttam még a filmet.
Viszont erre azt mondom, hogy mindenféleképpen szeretném megnézni, Kíváncsi vagyok, mit lehet egy ilyen történetböl kihozni, milyen a hangulat, amit közvetíteni próbál. Hátha más, mint amit én éreztem.
Történet: Amerika. Világban kószáló, enyhébb kriminális háttérrel rendelkezö srác betér egy ilyen tipikus amerikai útmenti étterembe (nem vagyok biztos benne, hogy ezt így konkrétan leírják, de nekem így jelent meg a fejemben). Fizetni nem tud az ebédért, de ez nem is gond, mert a görög tulaj éppen kisegítöt keres. Srácot nem nagyon izgatja a dolog, mígcsak meg nem látja hátul a konyhában a görög fiatal feleségét. Üzlet megkötve. Kaja, szállás - cserébe dolgozik az étteremben. Persze fiatal feleség és srác között viszony alakul ki. (különben miröl is szólna a könyv?:-)
Úgy tünik egymásba zúgnak, úgyhogy a görög kedz útba lenni. Megszökni nem akarnak, inkább kitalálják, hogy megölik. Elsö próba kicsit félresikerül, de megússzák. Srác arrább akar állni, el is indul, de nem jut messzire. Persze jön a kikerülhetetlen, visszamegy az étterembe.
Második gyilkossági próba sikerrel végzödik - teljes a boldogság, csak ne lennének a rossz álmok, ne lenne annyira közel a tett helyszíne, a rendörök, csak ne lenne lelkiismerete az embernek. Srác menne/szökne (maga elöl) - lány maradna -> konfliktus. Már nem bíznak egymásban, szinte ellenséggé válnak. Aztán úgy tünik mégiscsak happy end - vagy mégsem? Lány terhes, szerelem újra fellángol, nyaralni mennek. Lány rosszul lesz, útközben baleset, lány meghal.

Srác nem tudja magát kimagyarázni, nem hiszik el neki, hogy nem ez volt az eredeti terv. Megölni a görögöt, megölni a lányt. Börtön, halálbüntetés, írja a történetüket.


Terjedelme miatt mondanám, hogy könnyü olvasmány, de témájának köszönhetöen ez megdöl.
Ez sem a könnyü koszt kategória.